Colantarea masinii – avantaje si costuri

Ce inseamna colantarea masinii?

Colantarea masinii reprezinta un proces prin care acoperim partial sau total caroseria masinii. Acest proces se realizeaza fie din necesitate, fie din placerea de a infrumuseta masina. Fie ca vrei sa acoperi o zgarietura pe care o are masina si nu vrei sa apelezi la revopsire, sau pur si simplu vrei sa schimbi culoarea acesteia fara a avea prea mari costuri, colantarea reprezinta cea mai buna solutie.

Acest proces, dupa cum ziceam, se poate realiza total sau partial, in functie de necesitate sau dorinta. Colantarea masinii se realizeaza pe suprafete curatate foarte bine, ce nu contin impuritati, rugina sau grasime.

Colantarea masinii
Colantarea masinii

Etapele necesare pentru colantarea masinii

Implica mai putin timp fata de vopsirea clasica, colantarea integrala a masinii realizandu-se in cateva ore, iar costurile fiind de patru ori mai mici. Procesul de colantare este unul foarte simplu si sunt doar cativa pasi spre o colantare realizata cu succes:

  1. Demontarea elementelor de caroserie a masinii
  2. Masurarea partilor ce doresc a fi colantate  
  3. Curatarea partilor ce se doresc a fi colantate. In aceasta etapa exista solutii speciale pentru ca aceasta curatare sa fie cat mai bine realizata. De acest procedeu depinde foarte mult rezistenta autocolantului
  4. Decuparea autocolantului lansand 2-3 cm mai mult fata de masuratorile facute
  5. Aplicarea autocolantului utilizand  o racleta speciala pentru a aplica autocolantul cat mai bine, fara a avea denivelari.
  6. Dupa ce s-a aplicat autocolantul, se taie marginile lasand 3 mm care se lipsesc pe margini, astfel incat sa avem un serviciu de calitate

Pentru ca rezultatul sa fie unul de o calitate superioara, este de preferat sa se apeleze la profesionisti in domeniu. Nu va fie frica de un pret exagerant, pentru ca raportat cu rezultatul obtinut, merita. In plus, ei au autocolantele potrivite si echipamentele necesare ca totul sa iasa perfect. In plus, pentru o colantare ca la carte este nevoie de spatiu adecvat unde masina trebuie pregatita cat mai bine (curatarea pieselor cu solutii speciale, remediate zgarieturile si alte probleme pe care masina le are si care trebuie rezolvate inainte de a colanta masina). Nu uitati ca spatiul in care ar trebui sa se efectueze acest proces, trebuie sa fie perfect ventilat astfel incat dupa ce se curata piesele, sa nu existe posibilitatea de a se aseza iar impuritati pe acele suprafete.

Aplicarea autocolantului folosind o racleta
Aplicarea autocolantului folosind o racleta

Avantajele colantarii auto

Colantarea masinii are nenumeroase avantaje. Unul din acestea ar fi existenta numeroaselor nuante de autocolant din care se poate alege: autocolante mate, perlate sau care imita perfect vopseaua metalizata. Durata de viata a colatarii, reprezinta un alt avantaj pe care il are acest proces. Utilizarea celor mai calitative materiale insotite de aplicarea acestora cat mai profesionist, asigura o durata de viata de peste 5 ani. Aceasta performanta poate fi realizata de specialisti in domeniu si nu ne amatori care urmaresc un tutorial pe internet si pun in aplicare etapele. Tutorialul nu dezvaluie exact toate procedeele si secretele unei colantari profesionale.

Daca se formeaza zgarieturi in momentul in care deja este colantata masina, acestea sunt rezolvate prin simpla inlocuire a autocolantului pe suprafata respectiva. Aceste este un alt avantaj al folosirii autocolantarii pentru ca este protejata in acest fel vopseaua masinii.

De asemenea, prin colantarea auto se protejeaza vopseaua masinii si impotriva ruginii.

Costurile accesibile prin care se realizeaza acest procedeu, reprezinta un alt avantaj pentru ca, inevitabil, toata lumea se intereseaza de acest aspect.

Un alt avantaj, in special pentru firme, este ca poti colanta masina cu bannerul firmei astfel iti poti face reclama gratuita prin oras sau oriunde te duci cu masina. Designul grafic ti-l poate realiza tot firma unde te decizi sa iti colantezi masina, pentru o suma in plus.  

Ca dezavantaje ar fi ca este o solutie temporara, ce are durata de viata 5 ani insa pentru avantajele enuntate mai sus, balanta este in favoarea colantarii.

Costurile cu colantarea masinii

Costul unui proces de colantare auto difera in functie de cativa factori care tin de preferintele celui care detine masina, dar si de marimea autovehiculului. Astfel ca, costul colantarii masina este direct proportional cu:

  • Tipul de autocolant ales de posesorul masinii
  • Modelul si marimea masinii ce se doreste a fi colantata
  • Timpul alocat colantarii (in functie de problemele existente ale masinii – zgarieturi, rugine sau alte probleme ce necesita rezolvare inaintea colantarii)

De obicei, preturile pentru un serviciu de colantare de la A la Z contin:

  • Manopera demontare, curatare si montarea piese (inclusiv consumabile folosite)
  • Creare design de autocolant (daca este cazul)
  • Procesul efectiv de colantare

De obicei, inainte de a se realiza colantarea, exista o intalnire cu clientul pentru a se stabili optiunile dorite, se face o scurta verificare a masinii pentru a se observa exacta problemele acesteia, urmand ca apoi sa se faca o estimare de pret. De obicei se realizeaza si o consultanta in cadrul acestei intalniri, pentru ca clientul sa beneficieze de toate informatiile si sfaturile, iar rezultatul sa fie pe masura asteptarilor.

Tot in categoria costuri, ar trebui sa intre costurile pe care le platesti in cazul in care doresti sa colantezi mai mult de 50% din masina. Legea spune ca daca schimbi peste 50% din culoarea masinii trebuie sa te duci la Regstrul Auto Roman si sa faci aceasta modificare si in cartea vehiculului. Nu te speria, acest lucru nu este foarte costisitor: suma pentru aceasta schimbare este de 90 lei. Apoi trebuie sa soliciti un nou certificat de inmatriculare iar pentru acest lucru ar trebui sa mai achizi o taxa de talon de 37 lei si sa prezinti cateva documente. Este bine sa stii aceste lucruri pentru a nu primi o amenda, insa e obicei, in cadrul consultantei cu firma de colantare, o sa primesti si aceste informatii.

Asadar, daca vrei sa iti transformi masina fara costuri mari si intr-un timp scurt, poti sa o faci folosind procedeul de colantare auto. Nu mai astepta, este o alegere inspirata care are foarte multe avantaje, dupa cum bine ai vazut in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *